Фенугрек
Фенугрек (ще цю пряність називають пажитником, чаманом, шамбалою) – рослина із насіння бобових. Пряність має дуже оригінальний смак і аромат: сильний, злегка гіркуватий, чимось навіть схожий на палений цукор смак і пряний, солодкуватий, гострий аромат.
Лікувальні властивості
- З лікувальною метою використовуються в першу чергу добре висушене насіння прянощі. Вони містять величезну кількість корисних речовин: алкалоїд, нікотинову та фолієву кислоту, рутин, флавоноїди, жирне масло, залізо, калій, магній, кальцій та інші.
- Вона сприятливо позначається на травленні, покращуючи апетит, обмін речовин, має обволікаючу властивість. Рекомендується при цукровому діабеті, знижує рівень холестерину.
- Особливо цінується пряність і за те, що сприятливо позначається роботі серця, знижує тиск і поліпшує кровотворну функцію.
- Корисна пряність і для жіночого здоров'я, допоможуть при хворобливих КД і загалом надають лише сприятливий вплив.
- Пажитник застосовують і при дихальних хворобах, щоб полегшити кашель та зменшити біль.
- Подрібнене насіння допомагає при лікуванні шкірних захворювань, а також для покращення росту волосся.
- Рекомендується активно вживати прянощі після важких операцій, хвороб, емоційних стресів та іншого, т.к. шамбала має тонізуючу дію на організм.
- При цьому шамбала має одне серйозне протипоказання: категорично заборонена пряність під час вагітності.
Застосування у кулінарії
У більшості випадків як спеція використовується сушене насіння рослини. Смак і аромат шамбали сильний, солодкуватий, трохи гіркий, горіховий, трохи грибний. Часто насіння шамбали, додаючи в блюдо, перемелюють на порошок, оскільки вони досить тверді. Шамбалу можна попередньо обсмажувати - тільки потрібно стежити, щоб колір спеції залишався світло-коричневим; якщо шамбала почервоніє, то почне гірчити, що небажано.
Шамбала дуже популярна в індійській кухні – спецію додають в овочеві та м'ясні страви, соуси, страви з бобових, у різні закуски, салати та основні страви.
Шамбала гарна в грибному, картопляному, цибульному, гороховому, супах.
Пажитник входить до складу суміші прянощів Каррі, Хмелі-Сунелі та Гарам Масала.
Пажитник сподобається і кавоманам і любителям чаю, адже пряність відмінно доповнює ці напої. Чай на основі шамбали зігріє, а ще має болезаспокійливі та протизапальні властивості. Можна спробувати додавати і в деякі десерти, в хліб.
Шамбала використовується і в рецепті бастурми. Це національний рецепт Вірменії та деяких інших країн Кавказу, який є в'яленою вирізкою з яловичини. Саме завдяки пажитнику, ця страва виходить такою самобутньою, ароматною і пікантною.
Основні | |
---|---|
Вага | 1000 г |
Країна виробник | Індія |
Упаковка | Поліетиленовий пакет |
Склад | пажитник |
Тип спецій | Пажитник |
Тип | Васабі |
Термін придатності | 24 міс |
- Ціна: 190 ₴